Info

scanFOAM

Scandinavian Meducation. Educational content from Scandinavia adding to the global #FOAMed movement.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
scanFOAM
2022
June
April


2020
October
March
February


2019
August
July
June
March


2018
December
October
September
May


2017
September
May
April
March
February
January


2016
December
July
March


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: January, 2017
Jan 12, 2017

Eric Dryver är en akutläkare från Kanada som sedan 2001 är eldsjäl i Lund med utbildning i fokus. Han är också medlem i SWESEMs utbildningsutskott sedan drygt 10 år och nu är han också ordförande i EUSEM's utbildningskommittee och jobbar med utbildning på Europanivå.

Vi hade ett väldigt intressant samtal om hur LUCEM skapades och hur framtiden ser ut för denna fantastiska resurs. Vi kom även in på hur vi inom akutsjukvården kan använda checklistor, typ 1- och typ 2-tänkande och sen blev det ett litet sidospår om artificiell intelligens.

Erics föreläsning på SWEETs heter "What does the patient get out of it?" där han bland annat kommer prata om de fyra stegen när en tar hand om en patient: Danger, datainsamling, diagnostik och decisions och hur en undviker att gå i olika kognitiva fällor. 

Föreläsningens huvudbudskap:

  • Inkomplett informationsinsamling är farligt - lösning checklistor
  • Premature closure - Patientens aktuella diagnos förbises - lösning checklistor.
  • Risk-nyttabedömning är svårt. Reflektera och diskutera med kollegor så ofta du kan för att bli bättre!

 

Find full programme and more details about SWEETS17 here:

http://sweets.nu/

Jan 4, 2017

Axel Repka är ST-läkare i akutsjukvård och jobbar i Malmö. Han har jobbat med HBQT- och transfrågor i många år och har nyligen startat ett nätverk för personer som är transidentifierade och jobbar inom vården eller med socialt arbete. Axel kommer på SWEETs tala om bla bemötande av transpersoner på akuten. Transpersoner är generellt en grupp som mår ganska dåligt med stora ohälsotal med högre förekomst av suicidtankar, suicidförsök, självskada och utsatthet för våld. De har ofta också lågt förtroende för vården pga egna, eller närståendes, dåliga erfarenheter av vården. Vad bör du veta om denna patientgrupp för att ge dem bästa tänkbara vård och bemötande? Lyssna på podden och kom på Axels föreläsning så får du veta!

[ENG]: Jonas Willmer interviews Axel Repka ahead of the SWEETS17 conference (http://sweets.nu/en/) where he will speak on transgender patients in EM.

1